Michiel ter Heide, oprichter
Wijn moet plezier zijn. Het mooie van het leven moet gevierd worden. Ik zelf ben niet in het gelukkige bezit van enige opleiding in de wijn, of je moet de vijf jaar bij Wijnkoperij Otterman zien als de beste opleiding in de Vin Naturel die je je kunt wensen.
Maar de allerbeste opleiding is het leven zelf. Hoe leer je het allerbeste van het beste te onderscheiden? Geen idee. Sensitief zijn, streven naar het hoogste, geen compromissen sluiten. Noem het liefde Maar ook gewoon al 15 jaar met de beste wijnen in de wereld van de natuurwijn werken. Want zo simpel is het: elke dag weer met het beste en mooiste in aanraking komen, dat werkt echt.
Lees meer over onze filosofie.
Arjen Miedema, eigenaar Vleck Utrecht
Wat is er leuker dan mensen in contact te brengen met waarschijnlijk het beste wat er in ons vak te vinden is? Na een periode met traditionele wijnen te hebben gewerkt, heb ik mezelf de afgelopen jaren door het assortiment van Vleck heen geproefd. En kennis gemaakt met de makers.
Inspirerende en gedreven mensen, die er in slagen om wat mij betreft de essentie van wijn in de fles te stoppen. En ja, natuurlijk is het `maar’ wijn. Maar als ik de keus heb, dan liever een lekkere, pure wijn. Zoals eentje van Vleck. Laat ik dat maar eens in de Utrechtse markt zetten was de overweging in 2014. En zo werd Vleck Utrecht geboren, waar ik de trotse eigenaar van ben.
Martijn de Wal
Bij Vleck deel ik graag het verhaal achter onze wijnen met wie het maar horen wil. Dat kan in de winkel zijn, over de vloer bij horecaklanten of tijdens proeverijen in ons souterrain. Voor elke klant de perfecte wijn vinden, dat is mijn hoogste doel. En als de perfecte wijn nog niet gevonden is, zoeken we toch gewoon verder, slokje voor slokje? Zeker als die zoektocht voert langs wijnen die je lijf in gaan als bronwater. Wijnen die nooit vervelen. Wijnen waar je intens blij van wordt.
Nick van Romondt
Waar de horeca als bijbaan begon, groeide dat snel uit tot boven gemiddelde interesse en passie. De omgang met mensen, product en natuur. Waar komt iets vandaan? Hoe groeit het? Waarom smaakt iets zo? Wat kan je doen met deze smaken samen? Zodoende in contact gekomen met wijnen van Vleck . In contact met Arjen, gekscherend wel eens tegen elkaar gezegd dat het leuk was samen meer voor elkaar te betekenen. En nu alweer jaren, met veel plezier, in dienst bij Vleck Utrecht. Nog steeds betrokken bij de horeca, niet op de vloer maar als leverancier. Waar het enorm leuk is om zoveel plekken, bedrijven, passievolle mensen te ervaren en daarbij onze wijnen te kunnen delen.
Stefan Vrielink
Wijn, Het komt in zóveel stijlen en smaken, en elke fles brengt iets unieks in je glas. Wat mij betreft moet het vooral veel energie hebben, levendige, sprankelende wijnen die echt iets te vertellen hebben. En dát is precies wat al onze wijnen gemeen hebben. Ik vertel je er graag meer over. Mijn liefde voor energieke wijn begon jaren geleden, en het was meteen duidelijk: hier wilde ik mijn werk van maken. Eerst als sommelier, en inmiddels alweer een aantal jaar met veel plezier bij Vleck.
Hannah Hurtz
Hey! Ik ben Hannah en ik heb een flinke zwak voor energieke wijnen – die wijnen met pit, spanning en karakter. Ooit werkte ik als sommelier, maar inmiddels verkoop ik de wijn niet meer aan tafel, maar bij Vleck, waar ik mijn passie met anderen kan delen. Want was is er nou leuker dan lekker eten en een glas wijn? Naar mijn mening niets.
Justus de Rode
Op een dag ging ik langs voor een flesje wijn, litro Bucce uit mijn hoofd. Naast de pin lag een briefje: chauffeur gezocht. Zo kan dus het gaan, blijkbaar. Op dag één kreeg ik een glaasje A la Vie van Julien Meyer in mijn handen. ‘Wijn als water? Hoe bedoel je?’ Nou zo dus, een koud, kraakhelder, kabbelend beekje uit de bergen. Er ging een wereld voor me open, en nu ben ik verpest. Want once you go Vleck..
Merel van Vliet
In 2018 nam ik mijn eerste slok ‘vin naturel’ in een bar in Parijs. Het zaadje was geplant. Na een periode werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, besloot ik dit zaadje water te geven en gooide ik in 2022 het roer om. Ik nam ontslag en vertrok naar Frankrijk om in de Loire te helpen met de druivenoogst. Mijn roestige lichaam en geest moesten plotseling werken, zoals ze dat al een tijdje niet meer hadden gedaan, maar het was precies wat ik nodig had. Ik leerde veel over het proces van wijnmaken; puur natuur en zonder poespas. En wist ik dat ik nog lang niet was ‘uitgeproefd’ en mijn kennis nog verder wilde verbreden. Bij terugkomst ben ik Vleck Utrecht binnengelopen, om hier vervolgens niet meer weg te gaan. Naast dat ik verantwoordelijk ben voor de winkel in Utrecht, organiseer ik maandelijks thema-proeverijen.
De filosofie van Vleck wijnen.
In een wereld waar heel veel over de top is, en dat geldt ook voor wijn, staat het assortiment van Vleck wijnen eerlijk met z’n poten in de klei.
Al onze wijnen voldoen aan een aantal criteria, die inhouden dat onze producenten werken met respect voor de traditie en voor de natuur.
Laag gehalte aan toegevoegde SO2.
Onze wijnproducenten worden geselecteerd om hun gave om zonder het toevoegen van (veel) sulfieten, zwavel, wijn te maken. Zwavel is een enorm agressieve stof die naast het veroorzaken van hoofdpijn dezelfde of de volgende dag, ervoor zorgt dat de fysiek van de wijn verandert. Wijnen met een laag sulfietgehalte zijn levendiger, rijker van smaak, nerveuzer, animaler en in onze ogen gewoon lekkerder.
Natuurlijke gisten.
Al onze wijnen worden gemaakt met de natuurlijke, autochtone gisten die zich bevinden op de schillen van de druiven, in de wijngaarden en in de kelders. Het toevoegen van gecultiveerde gisten om de fermentatie een handje te helpen en aroma’s toe te voegen is uit den boze. Het gebruik van kunstgisten heeft de grote nivellering van smaak tot gevolg waar velen aan gewend zijn geraakt.
Lage opbrengsten.
Wij zoeken wijnmakers die de opbrengsten van de oogst laag houden. Meestal omdat de producenten oude stokken op de wijngaard hebben staan, die kleinere en smaakvollere druiven geven. Vaak ook omdat er in het seizoen door snoeien tot en met de selectie tijdens de oogst minder druiven, met meer smaak, worden gebruikt.
Handmatige oogst.
Wij vinden het belangrijk dat al tijdens de oogst goed geselecteerd wordt. Dit kunnen machines niet, die schudden de druiven met veel geweld uit de wijnranken zonder aanziens des druifs. Liever laten wij de druiven oogsten door echte mensen, met de hand en met smaak.
Natuurlijke wijnbouw.
Onze producenten ploegen en schoffelen. Ze laten andere organismen hun gang gaan in de wijngaard. Daar barst het dus van de bloemetjes en de bijtjes. En dat verschilt nogal met de standaard, waar kapotgespoten, dode en bij-loze wijngaarden eerder regel dan uitzondering zijn.
Geen chaptalisatie.
Het bijsuikeren van wijn om de wijn meer potentie, lees-proef branderige alcoholsmaak mee te geven, daar houden wij niet zo van. Houdt het maar lekker licht, en niet elke jaar is er evenveel zon (=suiker=alkohol), toch? Leve de variatie!
Geen filtering.
Veel van onze wijnen zijn niet of slechts licht gefilterd. Ze blijven een beetje troebel en zijn wat fruitiger van karakter. Een beetje ‘oer’ dus.
Niet ingrijpen.
Misschien wel the bottom-line van de filosofie. Flink je best doen in de wijngaard, op de gezonde manier dan, laten we het biologisch noemen, zodat je uiteindelijk in de kelder niets meer hoeft toe te voegen of af te nemen. In Frankrijk alleen al mag men 60 additieven gebruiken om wijn te ‘verbeteren’. Bah…..
Kwaliteits-controle.
Wij bezoeken onze producenten zo vaak mogelijk en proeven iedere jaargang opnieuw, vaak meerdere keren in de kelder en nadat de wijn gebotteld is. Zo kan het zijn dat jaren worden overgeslagen, maar in ieder geval is elk nieuwe jaargang weer een belevenis. Ook worden wijnen in samenspraak met ons geassembleerd, om ze een eigen Vleckse touch te geven.
Het BELANGRIJKSTE!
Het belangrijkste zouden we bijna vergeten: plezier! Als aller-allereerste moet wijn plezierig zijn om te drinken. Bij ons vindt je geen wijnen waar je met z’n viertjes na een uur nog niet een fles van op hebt, omdat het zo’n geweldige wijn is (maar helaas ook een chagrijnig makende hoofdpijnverwekker). Goede wijn is op voordat je ’t weet, en hoe beter de wijn, hoe sneller je weer naar de kelder, voorraadkast of Vleck moet lopen.
Wijn moet inspireren, je moet er over kunnen ouwehoeren, maar liever ouwehoer je over de rest van het mooie leven en laat je de wijn voor wat ‘ie is….lekker. Je moet er blij van worden en je moet er fysiek, spiritueel en mentaal van vollopen. Elke dag weer. En niets met mate, maar met grote, gezonde, slokken.