Josef
Josef
We vinden veel wijnboeren zelf. Op een beurs bijvoorbeeld. Maar ook weleens via-via. Dat een bevriende wijnmaker ons een tip geeft als we vragen of er nog iets is wat we zeker moeten gaan proeven als we in de buurt zijn. En zelden, zeer zelden, wordt ons zomaar in ene iets aangedragen waarvan we het bestaan niet kenden en toch op slag verliefd worden. Luca is er zo eentje. Speciaal is het minimaal. Wat hij doet, hoe hij praat en denkt. Waar hij zit ook trouwens, daar net onder het Gardameer. Luca blijft verre van de vouwwagen met klapstoelen en net te witte benen van alle Hollanders die daar elk jaar de strandjes komen bevolken. Liever duikt hij weg in zijn wijngaarden of zijn kelder. Mijmert nog wat voor zich uit, prevelt wat Bijbelse teksten. Want daar komt de naam van het domein vandaan. Van de heilige Sint Jozef. Toegewijd, nederig, van niveau en stand en dan ook nog met een enorm doorzettingsvermogen. Net als Luca dus. Werkt volledig biodynamisch, het zal eens niet. Met preparaten als mest uit de koehoorn, brandnetelpreparaat ook, als het maar werkt. Het resultaat is ernaar hoor. En dat dus onder de rook van het Gardameer, kom er maar eens om. Kleine appellatie, bedreigde wijnsoort zeg maar. Schitterende bubbel, briljante oranje, zalvend rood, u komt geheid niets tekort.