domaine ribiera

Domaine Ribiera, Languedoc

Ontdekking uit de Baratin, onze vrijhaven in Parijs, waar we onderweg terug uit de Loire elk jaar nog een laatste keer lekker gaan lunchen om het proeverijweekend goed af te sluiten. Daar is de natuurwijn zo’n beetje uitgevonden, of in ieder geval voor het eerst in het wild geïntroduceerd. Nou daar dus, ontdekten wij de wijn van Régis en Christine. Doen we vaker daar, een wijn die we nog niet kennen uitkiezen van het bord met open wijnen. En dan ontdekken we toch af en toe iets geweldigs wat we nog niet kenden, maar wel meteen aan onze eigen catalogus willen toevoegen. Het zijn noeste arbeiders, echte lieverds ook. Hebben hun strepen al wel verdiend in Parijs als wijnkoper en sommelier, maar hadden genoeg van het hectische leven daar en zijn afgezakt naar het zuiden om daar hun poten in de klei te steken. Werken daar met de lokale druiven cinsault, grenache en syrah voor rood, en clairette en terret gris voor wit. Minimale toevoeging van sulfiet, maar wel net voldoende om de wijn te stabiliseren. Ribiera komt trouwens van het Occitaanse woord voor waterkant, vanwege de rivier de Hérault waar het domein aan ligt. Zo, heeft u de geografische details ook een beetje op het netvlies. Vooral maken ze wijnen van een geweldige prijs-kwaliteit verhouding. Grote glazen, grote slokken, onbekommerd genieten.