domaine belluard

Dominique Belluard, Haute Savoie.

Aangekomen bij een half afgebouwde Franse boerderij flink bergop, naast een strookje wijngaard, die al van mijlenver te zien zijn vanaf de autoweg, omdat ze als enige groen schitteren, overvalt de stilte en de rust. Na een zoektocht tussen de wijnstokken, wijnruimtes en de bottelkamer komt dan eindelijk Dominique te voorschijn, een lange man en uiterst nuchter, tikkeltje nukkig. Met nonchalance begint hij met zijn favoriete woord ‘Voilà’  als een schoolleraar uit te leggen hoe hij hier alles doet, namelijk met de hand, even een korte aardrijkskundeles over het terroir en ach ja, 2013 zwaar jaar maar c’est comme ça, non? en haalt herhaaldelijk zijn schouders op. Een wijnboer die niet wil uitbreiden maar juist wil verkleinen, meer tijd wil steken in minder wijnstokken. Daar houden wij van bij Vleck. Nuchter droog koeltjes tot op het bot, maar de nuchterheid die een al 25 jaar bio-dynamisch werkende boer zich mag veroorloven Nuchter totdatr de fles opengaat. Wanneer ook ónze ogen beginnen te stralen springt ‘ie op met een enthousiasme van een schooljongen om in een tien meter hoge stapel kratten te klimmen voor een fles zonder etiket, het nieuwe jaar! Net gebotteld! Voor jullie! Vervolgens snelt hij weer weg en doemt plots op vanuit een andere hoek met een föhn in zijn hand en een paar oude etiketten. De fles moet natuurlijk wel gelabeld worden voor de douane, dan maar dus met de etiketten van vorig jaar. Met uiterste zorg wordt alles erop geplakt en, met de hand, dicht geföhnd.  Even het jaartal verbeteren, namelijk met de hand, en Voilà!

Naar de site van Bellaurd